Историята на Софийския Планетариум

ЗВЕЗДИТЕ ПО-ДОСТЪПНИ ОТ ВСЯКОГА - историята на една мечта

Планетариум "Андромеда", един проект, който събра целия ни екип и обедини огромни компании, които застанаха зад един стартъп проект. 

Работата по проекта стартира още през 2020г., в разгара на КОВИД кризата. Идеята за планетариума се зароди от липсата на такъв иновативен комплекс на територията на София, което правеше нашия град единствената европейска столица без Планетариум.

Екипът ни се обедини и всички заедно поехме напред към изграждането му. Без никакви средства работата даже не можеше и да стартира. Именно поради тази причина екипът ни, в частност Недислав Веселинов, се включи в програмата за докторанти на Фондация Карол Знаение, която имаше за цел да подпомогне на един проект с наградния фонд от 30 000лв. В крайна сметка след няколко месеца участие в конкурса, екипът успя да го  спечели заедно с още един проект за разработка на батерии. Така наградния фонд бе разделен на 2 части и екипът ни получи 15 000лв. 

Средстава бяха насочени към изграждането на матрицата за купола и сегментите за него в производствените помещения на Niki Rotor Aviation. За съжаление към края на лятото на 2020г. средствата ни започнаха да привършват. В ключов момент от развитието на проекта стартира кандидатстването за конкурса на Фондация Америка за България. В рамките на по-малко от седмица изготвихме проектно предложение и през месец декември 2020г.  спечелихме конкурса. Наградният фонд на конкурса беше в размер на 15 000лв. С тези средства бяхме напълно убедени, че проекта ще бъде завършен.

В началото на 2021г. се свързахме Пол Брук - професор от Австралия, специализиран в изграждането напланетариуми. Той ни посъветва да наклоним купола на 25 градуса и ни насочи към фирма за закупуване на проектроната система. Тази промяна към по-добро оскъпи проекта с почти 70 000лв. Въпреки всичко не се отказахме. Разбрахме, че концепцията, която сме имали до сега не е оптимална, а срермежът ни към едно уникално преживяване, не ни позволяваше да правим компромиси.

Още през декември 2020 се нанесохме в новия ни цех, който ни бе предоставен от Heli Air. Без тази подкрепа развитието на проекта щеше да бъде почти невъзможно. След като се съгласихме на промяната в проекта, екипът ни се зае с препроектиране на цялото съоражение, което отне близо месец. Целият проект и визия бяха прменени из основи. Наложилата се промяна драстично усложни носещата конструкция и наложи изграждането на амфитеатрална конструкция за хората вътре.

Същевременно получихме информация за нов конкурс "Вселена от възможности" на Пощенска банка, който тепърва стратираше. Не изпуснахме и тази възможност и след няколко етапа на конкурса, нашият проект спечели в сфера “Образование”. С новите средства захранихме произовдстовото и цялата конструкция бе готова за инсталиране. 

В края на месец август 2021г. постигнахме споразумение с фирмата доставчик на проекторната система и скоро трябваше да заплатим 50% от цялата сума. В този момент ни подрепиха Heli Air и Burgiss, който ни помогнаха да съберем нужната сума.

Всичко беше вече готово за инсталиране, но един нов проблем се изпречи пред екипа ни, а именно липса на място където да позиционираме планетариума. След дълго търсене из столицата намерихме Топлоцентрала с помощта на Община София, но и този вариант беше отхвърлен от нас, тъй като планетариумът беше проектиран за инсталиране във вътрешно помещение. След още няколко месеца, прекарани в търсене, пак имахме среща с ръководството на "Топлоцентрала" и в крайна сметка
решихме, че планетариума ще е навън. В този момент Нежна-Банат подкрепиха проекта и с помощта на двама частни инвеститори, събрахме средствата за второто изменения на проекта.

Наехме екип от строители, които ни помогнаха страшно много и свършиха по-голямата част от изграждането на фасадата. Те изолираха и облицоваха целия Планетариум. 

За да отворим врати ,обаче, трябваше да платим последните 50% от проекторната система. За целта организирахме благотоврителна кампания, в която се включиха 75 души. С тяхна помощ събрахме невероятната сума 9925лв. Това бяха средствата, които наистина напълниха душата на нашия екип, защото разбрахме, че хората се интересуват от проекта ни. Вече не работехме за себе си, а работехме за за всеки един от тези 75 души, които ни се довериха и ни подкрепиха.

Първоначално планът ни беше да открием планетариумът през май 2021г. После това се промени и целта ни стана края на 2021г, или началото на 2022г. В последствие искахме да отворим врати началото на лятото 2022г., но поради големия обем от работа преместихме срока за края на септември 2022г. Не съжаляваме за нито една отсрочка. Не съжаляваме за нито едно забавяне, защото всяко едно забавяне ни позволяваше да осъвършенстваме проекта, да го направим уникален и съвършен, за да може всеки с гордост да заяви, че това е планетариумът на София и той е произведен в България. 

Стремежът ни към съвършенство ни доведе до тук. Благодарим на всекяка една фирма, частен инвеститор и дарител, които ни се довериха и припознаха проекта ни като социално значим. 

От 26.11 Софийският Планетариум официално да отвори врати и заработи постоянно за жителите и гостите на столицата!

Свържи се с нас за да отговорим на въпросите ти

Направи запитване
Aviosim © 2023
Изработка на сайт